برگزاری کرسی نقد

کرسی نقد « جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان »

روز شنبه 7/9/94 کرسی نقد با حضور طلاب ، دانشجویان ، اساتید و محققین رشته تاریخ در محل سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات برگزار گردید . آقایان دکتر عباس احمدوند و دکتر محمد رضا بارانی بترتیب بعنوان سخنران و ناقد در این نشست حضور داشتند . نشست « جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان » با سخنرانی آقای دکتر عباس احمدوند برگزار گردید . در این نشست همچنین حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر بارانی نیز بعنوان ناقد حضور داشتند و آقای دکتر شهریار شجاعی پور دبیری این نشست را بر عهده داشتند . این نشست روز شنبه 7/9/94 ساعت 10 صبح در محل سالن کنفرانس مرکز همایش های غدیر دفتر تبلیغات اسلامی برگزار گردید .
 
چکیده نشست
از دوران صفویه به بعد ، مهمترین مسئله ای که موجب گرایش مستشرقین به تشیع شد ، وجود عزاداری در بین شیعیان بوده است آداب و رسوم خاص این عزاداری ها باعث شد که آنها به اصل واقعه عاشورا و علل ونحوه وقوع و نتایج آن نیز علاقه مند شوند .در دوران معاصر با وقوع انقلاب اسلامی در ایران و تاثیری که فرهنگ عاشورا برشکل گیری این انقلاب نهاد گرایشات بسیاری در بین اسلام شناسان غربی برای مطالعه در مورد عاشورا پدیدار شد .
آقای دکتر احمدوند درابتدای سخنرانی شان یک نکته کلی را مورد توجه قرار دادند و آن اینکه برای کسب  آگاهی از تحقیقات مستشرقین می بایست به این مسئله توجه داشته باشیم که آنها از چه مسیری وارد این جریان شده و به چه  نتایجی دست یافته اند . ایشان در ادامه صحبت هایشان گفتند که هر مستشرقی از منظر فرهنگ و تمدن جامعه خویش به مطالعات خود در سرزمین های دیگر می نگرد و در بحث تشیع دو دلیل موجب شده است که توجه غربی ها به تشیع  جلب گردد اول جنک های صلیبی و برخورد جنگجویان مسیحی با شیعیان اسماعیلی و دوم حادثه عاشورا .
سپس آقای  حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر بارانی در جایگاه ناقد سخنرانی شان را شروع کرده و عنوان داشتند که تا قبل از ظهور صفویان در ایران ، مستشرقین توجهی به واقعه عاشورا نداشتند و دلیلش هم آن بوده که نیازی به ورود به  مباحث عاشورا احساس نمی کردند اما با روی کار آمدن یک دولت شیعی مقتدر به نام صفویه و تعاملات سیاسی و اقتصادی که در این دوره بشدت رو به فزونی گذاشت آنها را به سوی مطالعه در مورد عاشورا کشاند .
مستشرقین در مورد حادثه عاشورا و علل وقوع آن آرا متفاوتی دارند و افرادی مانند بروکلمان ، لمبتون ، مونتگمری وات ، ولهاوزن ، گیبون و ... هرکدام از منظری خاص به واقعه عاشورا نگاه کرده اند و در مجموع بسیار سطحی و غیر واقع بینانه  به قضیه نگاه کرده و تفاسیر نادرستی در این زمینه داشته اند . حتی در برخی موارد به نحوی مضحک ، عاشورا را نتیجه تقابل ایرانیان و اعراب دانسته و دلیل عزاداری ایرانیان را مصیبت قومی دانسته  ایرانی بودن همسر امام حسین علیه السلام را بعنوان دلیلی برای این امر ذکر کرده اند . برخی ها هم با رویکردی احساسی ، به واقعه عاشورا نگریسته و  فجیع بودن حادثه را با مصیبت مسیح  مقایسه کرده اند . افرادی مانند گیبون و سایکس از این دسته اند . آنها به اهداف والای امام حسین علیه السلام در قبال عاشورا از جمله امر به معروف و نهی از منکر اشاره ای نداشته و از کنار آنها به سادگی عبور کرده اند و بیشتر بحث نژادی را در این حادثه پررنگ جلوه داده اند
 
منبع:
كلمات كليدي : عاشورا , مطالعات شیعی , محمدرضا بارانی , عباس احمدوند

تاریخ خبر: 1395/3/29 شنبه
تعداد بازدید کل: 2488 تعداد بازدید امروز: 1
 
امتیاز دهی
 
 

نسخه قابل چاپ

پربازدید‌ترین مطالب

مطالب مرتبط

پربازدید‌ترین مطالب

مطالب مرتبط
ترجمه کتاب دو جلدی «مذهب شیعه»، اثر دونالدسن؛ ترجمه عباس احمدوند و محمد قزوینی نظم آبادی
طرح « بررسی آیین های عاشورایی در دولت های شیعی » - آقای سید ناصر موسوی
نشست جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان
  • 1394/9/4 چهارشنبه برگزاری نشست نشست جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان
    پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) با همکاری اداره همکاری های علمی و پژوهشی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، اقدام به برگزاری یک نشست علمی درباره دیدگاه های مستشرقان نسبت به عاشورا کرد. این کرسی نقد با عنوان «جایگاه عاشورا در رویکرد به مطالعات شیعی غربیان» با ارایه دکتر عباس احمدوند، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و نقد دکتر محمدرضا بارانی عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا(س) برگزار شد. این نشست علمی به دبیری دکتر شهریار شجاعی پور عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در تاریخ شنبه 7 / 9 / 1394 ساعت 10 صبح درمحل سالن کنفرانس مرکز همایش های غدیر وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم واقع در ابتدای خیابان معلم برگزار شد.
نگاهی نو به جریان عاشورا؛ جمعی از نویسندگان
[Control]
تعداد بازديد اين صفحه: 2489

آدرس: قم - میدان شهدا - خیابان معلم   پژوهشکده تاریخ و سبره اهل بیت (علیه السلام)
تلفن: 31156735- 025
31156926 - 025
ایمیل: history@isca.ac.ir

ایتا
پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
خانه | بازگشت | حريم خصوصي كاربران |
Guest (PortalGuest)

پ‍ژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت عليه‌السلام-پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي
مجری سایت : شرکت سیگما