اهمیت پوشش و تغذیه در زندگی انسان و اهمیت فرهنگیاش، که از جلوههای برجسته فرهنگ و تمدن بشری محسوب میشود، نگاه ویژه به آنرا میطلبد. شیوع فرهنگ بیگانه، و آسیبهای فردی، اجتماعی و بهداشتی متأثر از پوشش و تغذیه، ضرورت توجه به سیره معصومان را بیشتر مینمایاند. برای رهایی از استیلای این فرهنگ آسیبزا و الگوگیری و ساماندادن به فرهنگ جامعه برای رویارویی با این آسیبها، پرداختن به سیره آنان ضروریترین امر فرهنگی است. این رویکرد میتواند بخشی از نیازهای فرهنگی و بهداشتی جامعه را برآورده سازد و الگوهای مثبت و سازنده و قابل تأسی در پیشرو قرار دهد.
در این کتاب، مسئله اساسی برای نویسنده این است که دیدگاه و سیره معصومان در پوشش و تغذیه چگونه بوده است و آیا سیره و دیدگاه آنان قابل اقتباس و پاسخگوی نیازهای فعلی جامعه ماست یا نه؟
در روند پژوهش مشکلات و محدودیتهای چندی وجود داشت؛ زیرا در سیرهپژوهی، در این زمینه رویکرد جدی به زندگی معصومان نبوده و بیشتر نگرشها سیاسی و... بوده و در عمل، به این بعد از حیات آنان توجه کمتر شده است. ازطرفی دیگر زندگی این بزرگواران کمتر مورد توجه جامع بوده و به علت سختگیری حاکمان و محدویته
پژوهش پیشرو در چهار بخش سامان یافته است: بخش اول درکلیات، شامل دو فصل است: 1. جایگاه تغذیه و پوشش در قرآن؛ 2. تغذیه و پوشش رایج زمان معصومان. این دو فصل که درحقیقت درباره مبانی بحث است، مقدم گردیده است.
بخش دوم در چهار فصل به جایگاه تغذیه و پوشش در سیره پیامبر اعظم و حضرت فاطمه اختصاص یافته است.
بخش سوم در دو فصل به نگرش و روش ائمه در تغذیه و بخش چهارم در دو بخش به نگرش و سیره ائمه در پوشش و لباس پرداخته است.
فهرست مطالب
سخنی با خواننده 8
مقدمه 10
بخش اول: کلیات 15
فصل اول: مفاهیم 16
1. پوشش 16
2. تغذیه 17
فصل دوم: جایگاه تغذیه و پوشش در قرآن 19
الف) جایگاه تغذیه 19
احکام شرعی غذاها در قرآن 20
انواع غذاها در قرآن 22
ب) مسئولیتخواهی در قبال نعمتها و مواهب 24
ب) جایگاه پوشش 26
نیاز به پوشش 26
اهمیت پوشش 28
بهداشت لباس 30
آراستگی 31
فصل سوم : فرهنگ تغذیه و پوشش در زمان معصومان 32
تأثیر آموزههای اسلام در تغذیه و پوشش مردم حجاز 33
پوشش رایج عصر معصومان 37
تفاوتهای سیره معصومان در تغذیه و پوشش 41
تأثیر تحولات اقتصادی در سیره معصومان 46
تأثیر شأن و جایگاه اجتماعی در سیره معصومان 49
بخش دوم: تغذیه و پوشش در نگرش و روش نبوی و فاطمی 57
فصل اول : جایگاه تغذیه در نگرش و روش پیامبر 58
الف) اهمیت تغذیه در نگرش پیامبر 58
جایگاه نان و غذاهای دیگر در نگاه پیامبر 59
رابطه تغذیه با احکام شرعی و تأثیر آنها 60
تأثیر غذای حلال در پذیرش دعا 61
ب. جایگاه تغذیه در روش پیامبر 62
میوهها 63
جایگاه بهداشت در سیره غذایی پیامبر 64
آداب غذاخوردن 66
فصل دوم: پوشش در نگرش و روش پیامبر 68
لباسهای پیامبر اکرم 70
جنس لباسهای پیامبر 71
رنگ لباسهای پیامبر 72
اندازه لباسهای پیامبر 72
آداب لباس پوشیدن 72
فصل سوم: تغذیه و پوشش در نگرش و روش حضرت زهرا 74
تغذیه در سیره حضرت زهرا 75
پوشش زن در نگرش اسلام 79
آثار اجتماعی پوشش زن 82
پوشش در روش حضرت فاطمه 84
بخش سوم: جایگاه تغذیه در نگرش و روش ائمه 89
فصل اول : جایگاه تغذیه در نگرش ائمه 91
اهمیت تغذیه در سیره و نگره ائمه 91
تأثیر تغذیه در جسم و روح 92
روایات ائمه درباره تغذیه 95
پیوند بین عبادات با تغذیه 96
احکام ویژهٔ تغذیه 96
رابطه کسب و تغذیه حلال 97
اهتمام به تغذیه نیازمندان 99
اهمیت غذا و منع احتکار 100
ویژگیها و خواص غذاها 101
بررسی خواص برخی خوراکها 102
1. ویژگیها وخواص گوشت 102
2. ویژگی و خواص شیر و لبنیات 106
3. ویژگیها و خواص گندم و جو 108
4. ویژگیها و خواص قاووت 109
5. ویژگیها و خواص حلوا 110
6. ویژگیها و خواص عسل 112
7. ویژگیها و خواص روغنها 116
8. ویژگیها و خواص سرکه و نمک 119
9. ویژگیها و خواص تخم مرغ 122
10. ویژگی و خواص حبوبات و دانههای خوراکی 123
11. ویژگیها و خواص میوهها 126
12. ویژگی و خواص سبزیها 137
دستورهای بهداشتی 149
فصل دوم: جایگاه تغذیه در روش ائمه 153
غذاهای مورد استفاده ائمه 154
وعدههای تغذیه 162
بخش چهارم: پوشش در نگرش و روش ائمه 175
ضرورت پوشش برای انسان 176
1. شرافت و حیای ذاتی انسان 176
2. عقل 176
3. آسیبهای محیط زندگی 177
4. زیباییگرایی 177
فصل اول: جایگاه پوشش در نگرش ائمه 178
آراستگی درنگرش ائمه 178
پوشش در عبادات 182
تأمین لباس برای نیازمندان در نگرش ائمه 186
تفاوت پوشش مرد و زن 187
فصل دوم: ویژگیهای پوشش در نگرش ائمه 195
بهداشت، و آراستگی 195
ویژگی پوشش در عبادت 197
مسئله تقلید از پوشش بیگانگان 201
جنس پوشش 204
یافتههای علمی درباره جنس پوشاک 205
رنگ پوشش 207
بحث علمی درباره رنگ پوشش 208
سایر ویژگیهای پوشش 211
1. تنگ نبودن 211
2. تنوع و تعدد لباس 212
3. لباس منزل و کار 214
فصل سوم: روش ائمه در پوشش 215
نوع پوشش 215
زینت دست و حکمت آن 218
نوپوشی 220
لباس عزا 223
پوشش معصومان در مناسبتهای خاص و به هنگام عبادت 224
لباس نظامی 226
رنگ لباس 226
جنس لباس 227
بهداشت و نظافت لباس 229
آداب پوشیدن لباس 230
آداب دیگر 233
نتیجه 234
منابع 237
منبع:
كلمات كليدي :
پوشش و تغذیه , سیره معصومان , حسنلو , پژوهشکده تاریخ
تاریخ خبر: 1394/8/21 پنجشنبهتعداد بازدید کل: 2029 تعداد بازدید امروز: 1